top of page

ομιλητές

MX1.jpg
Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Μενέλαος Χαραλαμπίδης

 

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι οικονομολόγος και διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα (2012) και Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας (2014), από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Είναι ένας από τους σχεδιαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου και διδάσκει. Επίσης είναι εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων "12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη", της πρώτης ουσιαστικής προσπάθειας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2013 για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών. Από τον Νοέμβριο του 2019 οι περίπατοι αυτοί γίνονται στο πλαίσιο του Athens History Walks (https://www.athenshistorywalks.com/).

example.jpg
Renée Hirschon

Renée Hirschon

 

Η Renée Hirschon σπούδασε στα πανεπιστήμια του Κέιπ Τάουν, του Σικάγου και της Οξφόρδης. Έκανε τη μεταπτυχιακή της έρευνα στο Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής (1969-70), και μετέπειτα πραγματοποίησε ανθρωπολογική έρευνα πεδίου στη Νίκαια / Κοκκινιά (Πειραιάς) μελετώντας τη ζωή των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η έρευνα της αυτή οδήγησε στη μονογραφία "Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής" (1989, 1998), και στον μετέπειτα επιμελημένο τόμο "Διασχίζοντας το Αιγαίο" (2004), μια διεπιστημονική αξιολόγηση της Ανταλλαγής Πληθυσμού του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Renée Hirschon υπήρξε Ανώτερος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Brookes και για 10 χρόνια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λέσβος). Σήμερα, είναι Ανώτερη Ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο St Peter's College University και επίτημο μέλος στο St Antony's College University της Οξφόρδης. Επίσης είναι  Ερευνητική Συνέργατης στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών και μελετούν την οργάνωση του οικιακού χώρου, τις φυλετικές διαστάσεις, την κοινωνικο-γλωσσική συμπεριφορά, τη θρησκεία, την ταυτότητα, και τον κοσμοπολιτισμό.

Νίκος Μπελαβίλας

Νίκος Μπελαβίλας

 

Ο Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Είναι καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος. Διδάσκει πολεοδομία και ιστορία της πόλης. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στο βιβλιογραφικό του έργο περιλαμβάνονται δεκάδες μονογραφίες και συλλογικές εκδόσεις μεταξύ των οποίων το Λιμάνια και Οικισμοί στο Αρχιπέλαγος της Πειρατείας (1997), Τόποι Ανθρώπων-Σχόλια για το Χώρο και την Πολιτική (2005), Ιστορικός Βιομηχανικός Εξοπλισμός στην Ελλάδα (1998), Ορυχεία στο Αιγαίο-Βιομηχανική Αρχαιολογία στην Ελλάδα (2009), Σύγχρονα Ελληνικά Τοπία (2011), Ιστορία της πόλης του Πειραιά (2021) κ.α.

Έχει τρεις βραβεύσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Συμμετείχε στη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων (ICOMOS) και επιστημονικός αξιολογητής της UNESCO στο World Heritage List. Το 2018-2019 ήταν επικεφαλής της κρατικής εταιρείας "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.".

stavrides2_edited.jpg
Σταύρος Σταυρίδης

Σταύρος Σταυρίδης

 

Ο Σταύρος Σταυρίδης είναι Δρ. αρχιτέκτονας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του μεταξύ των οποίων: Η συμβολική σχέση με το χώρο (1990), Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή (2002 Κρατικό βραβείο δοκιμίου), Η υφή των πραγμάτων (1996 σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου), Μετέωροι χώροι της ετερότητας (2010), Common Space. The City as Commons (2016) και έχει επιμεληθεί τη συλλογή κειμένων Μνήμη και εμπειρία του χώρου (2006). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, τα οποία ερευνούν τη νοηματοδότηση του αστικού χώρου και τις πρακτικές της κατοίκησής του. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η δουλειά του εστιάζεται στη θεωρητική προσέγγιση του χώρου των κοινών και τις μορφές που παίρνουν οι αγώνες για το δικαίωμα στην πόλη.

Στην ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται το ερευνητικό πρόγραμμα βασικής έρευνας "Μετασχηματισμοί της σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού χώρου στα συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας των ελληνικών αστικών κέντρων".

Ως αρχιτέκτονας ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό κατοικιών και υπαίθριων δημόσιων χώρων. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Υπήρξε μέλος της ΔΕ και της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ. Είναι μέλος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής.

g_patoulis.jpg

Γιώργος Πατούλης

 

Ο Γιώργος Πατούλης διατελεί Περιφερειάρχης Αττικής. Είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τέως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τέως Δήμαρχος Αμαρουσίου.

Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας "Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ". Εκλεγμένος Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τα Διεθνή Πρότυπα Διασύνδεσης Εφαρμογών στο Χώρο της Υγείας (HL7 Greece). Τον Απρίλιο 2008, με την ιδιότητα του δημάρχου Αμαρουσίου εξελέγη μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ και ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Την περίοδο 1995-97 εξελέγη μέλος του ΔΣ στο ΠΓΝΑ "Λαϊκό", εκπροσωπώντας το επιστημονικό προσωπικό. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του ΚΕΚ "ΚΟΡΑΗΣ" του δήμου Πεύκης και του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας. Το 2005 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΔΣ της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και του Γενικού Νοσοκομείου "Ασκληπιείο Βούλας", ενώ το 2006 εξελέγη Πρόεδρος της ΑΕΜΥ.

Το συγγραφικό και εκδοτικό έργο του περιλαμβάνει το επιστημονικό περιοδικό "Νέοι Γιατροί", το ειδικό έντυπο "Πρώτες Βοήθειες", το έντυπο του ΙΣΑ "Πληθωρισμός ιατρών στην Αθήνα", το επιστημονικό και συνδικαλιστικό περιοδικό της ΕΕΛΙΑ κ.α.

Γιώργος Πατούλης
g_ioakimidis.jpg

Γιώργος Ιωακειμίδης

 

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός (ΕΜΠ). Δημιούργησε δικό του τεχνικό γραφείο στο Ρέντη. Δίδαξε το μάθημα της Αντισεισμικής Τεχνολογίας στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος Ρέντη, κλείνει το τεχνικό γραφείο και αποσύρεται από το εκπαιδευτικό του έργο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχικά στο Ρέντη και από το 2010 στον ενιαίο Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος της ΚΕΔΕ και των Διοικητικών Συμβουλίων της, μέλος του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ και του ΕΚΔΔΑ. Υπήρξε μέλος της 4μελούς αντιπροσωπίας της ΚΕΔΕ στην Ένωση Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CERM) και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (CLRAE) του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνος για την Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων.

Γιώργος Ιωακειμίδης
bottom of page